1 Haziran 2025 Pazar

“DUR, DİNLE! HEP KONUŞURSAN, HİÇBİR ŞEY DUYAMAZSIN…”

 

Sevdiğim bir kızılderili atasözü der ki;

“Dur, Dinle! Hep konuşursan, hiçbir şey duyamazsın.”

Çoğu zaman karşı tarafın ne söylediğini veya söylemek istediğini anlamak için dinlemek yerine, ilk duyduğumuz kelime üzerinden tahmin yürüterek cümleye girip ya da konuyu anlamadan bazı çıkarımlar yaparız. Hâlbuki iletişimin sessiz gücü ve en önemli bileşeni, dinlemektir.

Dinlemenin etkin olmadığı durumlarda, sağlıklı bir iletişimden söz edemeyiz. Dolayısıyla karşı tarafın ne dediğini doğru anlamak için, iyi bir dinleyici olmak gerekir.

İletişimde dinlemek neden önemlidir?

İletişim, duygu, düşünce ve bilgilerin aktarımında en önemli faktördür. Ancak anlaşılabilir ve anlamlı olabilmesi için “dinlemeyi bilmek” önemli bir adımdır.

Dinlemek duymak ve susmaktan öte, verilen mesajı anlamak ve doğru değerlendirmeyi yapabilmek için önemli bir unsurdur. Sadece tek taraflı olarak konuşmak monologdan öteye gitmeyeceği gibi herhangi bir iletişim olmayacağı için, öğrenmenin yollarını da kapatır.


Etkili dinlemek için neler yapabiliriz?

·       Odaklanmak: Duyma ve cevap verme hazırlığına girmekten ziyade odaklanarak önyargısız olarak dinlemek, anlamada ve iletişimin kalitesinde etki yaratır.

·       Empati kurmak: İyi bir dinleyici olmak sadece sözcükleri duymanın dışında, duyguların da fark edilmesini sağlar. Empati ile kurulan bir iletişim, duygu ve düşüncelerin aktarılmasında şeffaf, samimi ve güven ortamının oluşmasına da katkı sağlar.

·       Beden diliyle desteklemek: İletişimde, beden dilinin önemini anımsarsak % 60 oranında etki ettiğini vurgulamış oluruz. Dikkatimizi verip göz teması kurarak, beden dilimiz ile anlatılanı duyduğumuz bir duruş sergilememiz iletişimin güçlenmesini sağlar.

·       Yargılamadan dinlemek: Duyulanların üzerinden hemen analiz etmeye, tavsiye (akıl) vermeye, eleştirmeye veya çözüm üretmeye geçmek yerine, öyle durumlar vardır ki sadece dinlemek gerekir. İnsanlar belirtilen reaksiyonların yerine, bazen anlaşılmak ister.

 

Dinlemenin etkin olmadığı bir durumda iletişim eksikliği yaşanmaktadır.

 Sağlıklı ve dengeli bir iletişim sadece konuşmayı değil, aynı zamanda dinlemeyi, anlamayı ve anlaşılmayı da gerektirir. Mesajın doğru algılanması, yargılardan uzak, saygı ve güvenin yarattığı bir zeminde ilerlemek daha başarılı sonuçlar ortaya çıkarır.