24 Mart 2018 Cumartesi

ANLAMAK İÇİN Mİ DİNLİYORUZ? YOKSA CEVAP VERMEK İÇİN Mİ?


   Stephen R. Covey’in çok beğendiğim bir sözünde bahsettiği gibi;

 “Çoğu insan anlama niyeti ile dinlemez. Dinlerken verecekleri yanıtı hazırlamaya odaklanır.”




Peki, iletişimde dinlemek neden önemlidir?

İletişim kurmak, duygu, düşünce ve bilgilerin aktarımında temel faktördür. Ancak kişiler arası iletişimin anlaşılabilir ve anlamlı olabilmesi için “dinlemek” önemli bir detaydır.
Karşımızdaki insan ile sağlıklı ve etkin iletişim kurma becerisinin kaynağında, iyi bir dinleyici olmak yatmaktadır. Dinlemeyi bilmek, duymak ve susmaktan öte çok daha farklı bir kavram olmakla birlikte, verilen mesajı anlamak, algılamak ve doğru değerlendirmeyi içeren önemli bir süreçtir.

Etkili dinlemek için neler yapabiliriz?

·        Odaklanmak: İşitme ve cevap verme hazırlığında olmaktan ziyade, ön  yargısız olarak dinlemek, bu doğrultuda düşünmek ve değerlendirerek odaklanmaya yoğunlaşmak gerekir.

·        Göz teması kurmak: İletişimde, beden dilinin önemini anımsarsak % 60 oranında etki ettiğini vurgulamış oluruz. Dikkatimizi verip, göz teması  kurarak, beden dilimiz ile de anlatılanı dinlediğimiz ve anladığımız yönünde duruş sergilememiz doğru mesaj vermemizi sağlar.

·        Değerli hissettirmek: Dinleme esnasında,  anlatılanı yargılayıcı  davranışlardan kaçınarak, bu durum ile alakalı empati kurmamız, duygu ve düşünceleri anladığımız yönünde ilgi göstermemiz, değerli hissettirmek açısından olumlu bir davranışa götürür.


  Dinlemenin etkin olmadığı durumda, iletişim eksikliği yaşanmaktadır.

     Sağlıklı iletişimin olabilmesi için, yargılardan uzak objektif değerlendirme, değer verme, sebep sonuç ilişkisi arasında gerekli bağın kurulması yönünde adım atılması, doğru ve başarılı iletişim kurmanın önemini de ortaya çıkarmaktadır.





2 yorum:

  1. İlknur Hanım Merhaba,
    çok önemli bir iletişim konusuna değinmişsiniz. Tebrik ederim. Dinleme hele de gönül kulağıyla dinleyip söylenmeyenleri bile duyabilmek. Bunun yanında etkili konuşma için sürekli eğitimler düzenleniyor iken,niçin iletişimin %55 etki seviyesine işaret edilen etkili dinleme için ETKİLİ DİNLEME eğitimine rastlanmaz diye düşünüyorum. Sağlık ve esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nedim Bey, teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Çok doğru, etkin iletişime çok önem veriyoruz ancak, dinleme de iletişim süreçlerinin tamamlayıcısı...Sağlıklı ve başarılı bir iletişimin sürdürülebilir olması için, dinlemenin önemini iyi kavramak gerekmektedir.

      Sil